در طراحی بسته بندی مواد غذایی نیاز است تا نکات بسیار بیشتری نسبت به محصولات عادی در نظر گرفته شود. برخی از این نکات مربوط به دادن اطلاعات بیشتر از محتویات غذایی و برخی دیگر برای جلب نظر مشتری و فروش بیشتر است. چنانچه در اطراف خود دقت کرده باشید دیگر محصولات غذایی مختلف در بسته بندی های سنتی و ساده گذشته به بازار عرضه نمی شوند. این مساله حتی در خصوص محصولات خشکبار نیز صدق می کند.
به عنوان مثال ، بسته های شکلات ، قهوه ، کاکائو ، چای و محصولاتی از این قبیل در چند سال اخیر کاملا به روزرسانی شده اند. تلاش شده تا در بسته بندی آنها به رنگ ها ، المان ها و نکاتی که برای مشتریان مهم تر است دقت شود. با این حال ، باز هم بسیاری از مواد غذایی هنوز به صورت سنتی بسته بندی و روانه بازار می شوند که نیاز است یک تغییر اساسی در این رویه داده شود. ما در این مقاله در کنار شما هستیم تا به مهم ترین اصول طراحی بسته بندی مواد غذایی اشاره کنیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.
نیکلاس آپپر فرانوسوی را می توان یکی از پایه گذاران اصلی بسته بندی نوین محصولات غذایی نام برد. او توانست اصولی را برای بسته بندی مواد غذایی ارتش فرانسه در جنگ به کار ببرد که از فاسد شدن مواد غذایی جلوگیری می کرد. وی این کار را از طریق چوب پنبه و موم انجام می داد. رفته رفته صنعت بسته بندی مواد غذایی کامل تر شد. تا جایی که به مرور کارتن و مقوا وارد در اصول طراحی بسته بندی مواد غذایی به کار رفت.
رابرت گیر و ریچارد مارک در ادامه هر کدام توانستند ارزش افزوده خاصی را به صنعت بسته بندی مواد غذایی اضافه کنند. به مرور علاوه بر کارتن از شیشه ، پلاستیک و آلومینیوم نیز برای بسته بندی صحیح مواد غذایی استفاده می کردند. با این حال ، بعد از مدت ها باز هم کارتن های جدیدی ابداع شدند که اصول بسته بندی مواد غذایی را دگرگون کردند. از جمله آنها می توان به کارتن آسپتیک اشاره کرد که بیشتر برای نگهداری از مواد غذایی فاسد شدنی و مایعات کاربرد دارد.
اما بد نیست بدانیم که اساسا طراحی بسته بندی مواد غذایی به چه معنا است. مواد غذایی از ابتدای تولید تا رسیدن به دست مصرف کننده مراحل مختلفی را پشت سر می گذرانند. مراحلی که شامل کارخانه ، انبار ، جابجایی و حمل ونقل ، توزیع ، فروشگاه ها و موارد دیگر است.
طراحی بسته بندی مواد غذایی باید به نحوی باشد که در تمامی این مراحل محصول مورد نظر هیچ گونه آسیبی به خود نبیند. از همه مهم تر اینکه باید به نحوی طراحی شود که در نهایت بتواند در بازار رقابتی امروز دل مشتریان را به دست آورده و منجر به فروش بیشتر محصولات شود.بنابراین تنها وظیفه حفاظت از مواد غذایی و جلوگیری از فاسد شدن آنها مهم نیست.
ما به برخی نکات مهم در طراحی انواع بسته بندی مواد غذایی اشاره می کنیم. دقت کنید این نکات باید در نهایت منجر به افزایش فروش محصول شود. در غیر این صورت بهتر است در خصوص طراحی بسته بندی حتما تجدید نظر کنید تا به هدف اصلی برسید.
یکی از نکات بسیار مهم در اصول طراحی بسته بندی مواد غذایی ارائه اطلاعات درست از محصول مورد نظر بر روی بسته بندی است. از جمله این اطلاعات مهم می توان به تاریخ انقضا و تاریخ تولید اشاره کرد که در مصرف مواد غذایی برای مشتریان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. بهتر است این اطلاعات را در بخش از بسته بندی به زبان گویا درج کنید. بدون آنکه پاک شود.
از جمله اطلاعات دیگری که بهتر است بر روی بسته بندی مواد غذایی درج شود اطلاعات مربوط به نحوه ساخت آن است. همچنین اطلاعات مربوط به مواد اولیه به کار رفته در کنار برخی اطلاعات دیگر از قبیل میزان چربی نیز بهتر است درج شود. نام و آدرس شرکت سازنده ، نحوه پخت یا درست کردن نیز از جمله اطلاعات مهم دیگر به شمار می روند. بسته به نوع محصول و مواد غذایی امکان دارد که نکات دیگری نیز در این خصوص وجود داشته باشد.
استفاده از رنگ های جذاب یکی از ترفندهای مهم در طراحی بسته بندی مواد غذایی به شمار می رود. این کار در افزایش فروش محصول اهمیت بسیار زیادی دارد. بهتر است در این خصوص از رنگ های شاد و روشن که متناسب با محصول مورد نظر هستند استفاده شود. معمولا ترکیبی از رنگ های سفید ، صورتی ، سبز یا آبی برای رنگبندی محصولات و مواد غذایی به کار گرفته می شود. در این خصوص بهتر است به ین مشتریان نیز دقت شود. به عنوان مثال ، چنانچه مخاطب شما کودکان و نوجوانان باشند بهتر است دقت بیشتری در خصوص رنگ بندی به خرج دهید.
در طراحی بسته بندی مواد غذایی معمولا اشکال و عکس های زیبا و متنوعی به کار می برند که در افزایش فروش محصولات نیز تاثیر بسیار چشم گیری دارد. معمولا تولیدکنندگان محصولات غذایی از طراحان حرفه ای برای این کار استفاده می کنند. چرا که بخش زیادی از توجهات به این بخش جلب خواهد شد. در بسیاری از مواد غذایی از جمله محصولات صنعتی تلاش می کنند تا از عکس و اشکال حیوانات مرتبط با محصول بر روی بسته بندی استفاده کنند که اتفاقا یک راهکار بسیار مناسب خواهد بود. با این حال ، در برخی مواقع نیز از تصویر خود محصول بر روی بسته بندی استفاده می کنند. معمولا در محصولاتی که به صورت خشکبار هستند این راهکار را به کار می گیرند.
این مساله موضوعی است که در بسیاری از مواقع نادیده گرفته می شود. در واقع در برخی مواقع ممکن است یک محصول نیاز به بسته بندی بزرگ نداشته باشد در حالی که آن را درون یک بسته بزرگ جای می دهند یا برعکس. در اصول طراحی بسته بندی مواد غذایی نیاز است که مخاطبان و ویژگی های رفتاری آنها را در نظر بگیرید. ممکن است آنها از این کار چندان راضی نباشند. چرا که بسته بندی های بزرگ معمولا نیاز به فضا و جای بیشتری دارند. از طرفی کوچک بودن بیش از اندازه بسته بندی نیز امکان دارد به محصول مورد نظر آسیب بزند. بنابراین تلاش کنید که حتما از اندازه و سایر مناسب استفاده کنید.
آخرین نکته درباره ی طراحی بسته بندی مواد غذایی مربوط به ظرفی است که شما از آن به عنوان قالب بسته بندی استفاده می کنید. در این خصوص حتما باید به نوع محصول ، اندازه آن و همچنین میزان فاسد شدنش دقت کنید. در برخی موارد ممکن است حتی با کارتن های ساده و معمولی نیز بتوان یک بسته بندی مناسب ارائه داد. این در حالی است که برای برخی محصولات نظیر مایعات بهتر است که از کارتن آسپتیک استفاده کنید که مانع از فاسد شدن آن خواهد شد. بسته بندی شیشه ای و آلومینیومی دو بسته بندی پرطرفدار دیگر در این خصوص محسوب می شوند.
منبع:شرکت کارتن لاین